Manipulators

Datum
Onderwerp
Nico catsburg

In iedere gemeente zitten leiders, en ook die van de informele soort. Deze kunnen een zegen voor je zijn, maar ook een ramp. Bij het rampscenario zijn het vaak zijn oud leidinggevenden, of mensen die menen dat ze belangrijk zijn. Ze hebben een of ander geweldig werk gedaan, en zijn er vooral zelf van onder de indruk. Soms wordt dat subtiel met een soort onderdanige houding gebracht zodat mensen zeggen, ‘wat is hij/zij nederig,’ wat meehelpt hun trotse zelfbeeld een boost te geven.

Manipulatief gedrag komt nogal eens om de hoek kijken. De nederig dienende persoon die zo graag zijn of haar eigen persoontje op de troon ziet zitten. Maar het is soms lastig om te ontdekken wie nu een echte manipulator is. In het boek ‘Macht en manipulatie’ staat ‘een manipulatieve leider heeft een patriarchale instelling van: Ik weet wat goed voor jou is, vertrouw me maar…. Hij ziet zichzelf vaak als redder van het geloof binnen zijn woonplaats, regio, of natie en claimt daardoor exclusieve rechten, maar zal deze gedachte zeker niet openlijk toegeven.’ (p.145)

Je kent ze misschien wel die mensen die roepen ‘dat het om de gemeente gaat’ en er ondertussen een zootje van maken en zorgen voor instabiliteit en zonder dralen de dienaar van de gemeente verwonden. De dienaar is diegene waar, vanwege de positie, de aandacht naartoe gaat. Dat is natuurlijk vervelend voor de manipulator, want die aandacht hoort natuurlijk naar hem of haar te gaan. Die doet zo zijn of haar best en spant zich zo in in het dienen van de gemeente, dus is hij of zij toch eigenlijk de dienaar?

Daar sta je dan als predikant, kerkelijk werker, ouderling. Je wilt dienen en hebt de positie van dienaar, maar de manipulatie van een (groep van) manipulator(s) is jouw deel geworden. Ja, ze zullen in staat zijn jou de manipulator te noemen, terwijl het langzamerhand duidelijk wordt voor de omstanders dat de vork anders in de steel zit en ze moeten erkennen dat door de situatie jij gewond bent geraakt. Als ze dat niet (willen) erkennen, zullen ze zich scharen achter de manipulator(s), zoals wolven zich in een roedel scharen achter de dominante wolf en zich opmaken voor de jacht.

Wat kun jij dan doen? In de Willibrordus vertaling van Psalm 73:28 staat, ‘Mijn rijkdom is de nabijheid van God; tot de Heer GOD heb ik mijn toevlucht genomen. Van al uw werken zal ik getuigen.’ Schuil bij God,zoek zijn nabijheid, en blijf van Hem spreken ook al ben je verwond en gaan de wolven nog door met hun jacht op jou. Getuig van Jezus liefde, vertrouw dat God je zal beschermen wat er ook gebeurd, … en laat de wolven in Gods hand.

Nico Catsburg