Dominee met burn-out

Datum
Onderwerp
Nico catsburg

04-2019

Aan het eind van 2019 had ik besloten weer eens een blog te schrijven. De aanleiding was een interview in het Nederlands Dagblad van vrijdag 27 december met een predikant, Johan het Lam, die een burn-out kreeg. Hij heeft een boekje, schaap met vijf poten, geschreven over zijn ervaringen tijdens de burn-out. Zijn vrouw zag het al aankomen omdat haar man schijnbaar geen nee kon zeggen. Ze zegt: ‘Jij kon zo van een begrafenis doorgaan naar een bruiloft. Daar dacht je niet bij na.’ Zijn dochter die ook bij het interview aanwezig was zegt: ‘Wat ik mij ook herinner, is dat er na kerktijd oneindig veel mensen waren die mijn vader moesten spreken. Dan zaten wij maar te wachten.’ Mensen die heel dicht bij je staan en van je houden, zoals zijn vrouw en kinderen kregen dan eigenlijk te weinig aandacht.

Een van de dingen die mij opviel in het interview was dat hij eigenlijk geen hobby’s had, er geen tijd voor had of zich geen tijd voor gunde. Zijn vrouw zegt: ‘als je wat in de tuin deed mocht niemand je zien.’ Hij voelde zich altijd veel te verantwoordelijk en dat gaat aan je knagen, dat bezorgt je, als je niet uitkijkt, uiteindelijk een burn-out. Omdat we nog steeds niet tot de perfecte (hemelse) staat zijn verheven zullen we compensatie nodig hebben van de inspanningen die we leveren. Als daarin niet voorzien wordt of aan tekort gedaan wordt gebeurd er wat in je hoofd en soms ook in het lichaam, dan branden zogezegd de draadjes door, ontstaat er kortsluiting, slaan de stoppen eruit of/en ligt de boel plat.

Wat ik nu ga schrijven zal menig gemeentelid op zijn of haar achterste poten doen stijgen. Predikanten, en dan bedoel ik zij die zeer gemotiveerd zijn veel energie investeren en een groot verantwoordelijkheidsbesef hebben, moeten leren om niks te doen (ook geen studieboek te pakken). Leer een hobby te gaan doen, de natuur in te trekken en te bewegen. Ik heb het ook moeten leren. Er zijn nogal wat mensen om je heen die net als rupsje nooit genoeg altijd meer willen. Maar dit soort rupsjes veranderd doorgaans niet in een vlinder. Ze veranderen helemaal niet en als ze dat toch doen veranderen ze in een wolf.

Kortom, jij met een groot verantwoordelijkheidsbesef leer niks te doen! Anderen kunnen dan wel eens een keertje een stap extra doen. En misschien moet je gewoon wat zaken gaan schrappen zodat je andere dingen kan doen of niks kan doen, maak zelf je keuze. Voor mij was het even geen blogs schrijven, maar nu weer wel.

Nico Catsburg