Blogs

Ik heb van een kennis het boek Nachvolge van Dietrich Bonhoeffer gekregen, het is een goudmijn aan gedachten over de navolging van Jezus Christus. Het boek dat ik kreeg is overigens een vertaling in het Engels in plaats van in het Duits.

Op facebook had de vrouw van een predikant een video gedeeld. Het is de moeite waard, bekijk 'm op https://www.facebook.com/100000104246364/posts/3297830146897094/

Eind augustus 2019 is er in het ND een artikel geplaatst van mijn hand met de titel ‘de dominee staat vaak alleen bij conflicten in de kerk’. In het artikel waren wat resultaten opgenomen van een Amerikaans rapport van Pastoral Care Inc.
Aan het eind van 2019 had ik besloten weer eens een blog te schrijven. De aanleiding was een interview in het Nederlands Dagblad van vrijdag 27 december met een predikant, Johan het Lam, die een burn-out kreeg. Hij heeft een boekje, schaap met vijf poten, geschreven over zijn ervaringen tijdens de burn-out. Zijn vrouw zag het al aankomen omdat haar man schijnbaar geen nee kon zeggen

03-2019

Al een aantal jaren geleden waren we van plan om en enquête onder predikanten te houden over hun werk en stresservaring. Een tijdje geleden kwamen er financiën vrij waardoor we aan de gang konden gaan. De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt aan het updaten van de website en ontwikkelen van de enquête.

In zijn ‘belijdenissen’ heeft de kerkvader Augustinus (354-430) het over zaken die kunnen gebeuren in ons leven die wij niet zo bedacht hadden of gehoopt hebben, maar wel ons ten deel vallen. Dit soort zaken kunnen we in onze bediening of taak ervaren en als ze gemakkelijk negatief te interpreteren zijn, dan kan dat nogal hard aankomen.

Bovenstaande titel stond in het Nederlands Dagblad boven een interview naar aanleiding van het boek ‘een kleine geschiedenis van de waarheid’ van de Britse filosoof Julian Baggini. De titel prikkelde me en riep een zucht van verlichting bij mij op toen ik het las.

Onlangs kreeg ik van een jonge vriend een stuk toegezonden over Jonathan Edwards. Het betrof een periode in Edwards leven waar ik nog niet van op de hoogte was. Hij is voor mij een van de geestelijke reuzen uit vervlogen tijden waarvan ik vol bewondering ben.

In zijn boek, ‘Renewel for the wounded warrior’ met de subtitel ‘a burnout survival guide for believers,’ Schrijft R. Loren Sandford over drie stadiums van burnout. Hij geeft leiding aan een organisatie die gericht is op herstel van mensen die een christelijke bediening hebben en schrijft daarover.

Onze kinderen keken vroeger kinderprogramma´s op tv waaronder de tekenfilmpjes van barbapapa. Babapapa gaat over een familie die uit barbapapa, barbamama en hun barbakinderen bestaat. Het waren een soort peervormige typetjes die zich afhankelijk van de situatie in allerlei vormen konden plooien.

Onlangs heb ik het boek van Henk de Jong over de invloed van de ´navolging van Christus´ van Thomas a Kempis op Vincent van Gogh gelezen. Daarin wordt wat dieper ingegaan op de periode dat hij als evangelist was aangesteld in België onder de mijnwerkers van de steenkolenmijnen bij Wasmes.